KecskeZene: BarIsOn

A BarIsOn formációval indítjuk új cikksorozatunkat, melyben helyi zenekarokat mutatunk be. Az ötlet apropója a Hetényegyházi Közösségi Ház Debüt koncertsorozata. Kecskemét zenei életére nem panaszkodhatunk, szinte minden hétvégére tudunk ajánlani koncertet. Kedvenc koncerthelyszíneink a TEKA és a Kilele, ahol már jó néhányszor ugráltunk, táncoltunk, sírtunk, bújtunk össze, lettünk szerelmesek vagy éppen torkunk szakadtából énekeltünk egy-egy koncerten…és igen, nagyon bízunk benne, hogy a hetényi Debüt koncertek hasonló élményeket tartogatnak számotokra!

A BarIsOn (BIO) zenekar nemrégiben játszott a Közösségi Házban, majd a TEKA-ban is felléptek az Elefánt előzenekaraként. Velük készítettünk rövid interjút.

 

KN:  Kérlek mutatkozzatok be, kik vagytok, milyen hangszeren játszotok, milyen apropóból alapítottátok a zenekart, milyen stílust képviseltek és milyen terveitek vannak a jövőre nézve.
BIO: Sziasztok! Mi vagyunk a BarIsOn, de gondolom ez egyértelmű :-), röviden talán úgy tudnánk megfogalmazni, hogy zenélő fiatalok vagyunk, jóbarátok egymással és a hangszereikkel is. Diákok vagyunk, még mindannyian sok-sok álommal.
Farkas Viktor (Vikó) - Az énekesünk és 1-2 számban gitározik is - 17 éves és az ÉZI-ben tanul.
Papp Márton (Marci,Rico) - Szaxofonnal és klarinéttal fűszerezi meg a zenénket, a zenekar legfiatalabb – 15 éves - és legtehetségesebb tagja, a református iskolában tanul és mellette számtalan fúvós zenei iskolában fejleszti zenei képességeit.
Krauter Dávid (Dév) - A vérprofi konferálónk, aki a zenénk alapja, basszusgitáros, színész és mi egymás, 17 éves és szintén az ÉZI-ben tanul, Vikó osztálytársa.
Erdei Gergő (Dobos) - Ő metálon nevelkedett, mégis a legszelídebb lelkű és jószívű dobosunk, aki szintén a zenénk alapja, a Bányaiban tanul és 17 éves.
Szabadi Mózes (Mózes) - A zenekar legidősebb tagja – 18 éves - gitáros poszton, emellett a menedzsmentet és a stúdiót is ő kezeli, szintén az ÉZI-ben tanult.
Mózes: Jómagam már régóta zenélek és zenekarban is volt néhány próbálkozásom, (talán amit ismerhettek az a Robbers vagy a Vien Dans volt) de tudni illik, hogy Dáviddal nagyon fasírtban voltunk korábban. Aztán a sors úgy hozta, hogy rákényszerültünk arra, hogy megbeszéljük a problémáinkat és azóta (2017 nyár) a legjobb barátok vagyunk. Viktorral volt egy próbálkozásuk egy zenekarral (kevés sikerrel) és Dáviddal beszélgettünk erről. Aztán feljött, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk egy újabb formációt vele. Végül így lett fasírtból zenekar, nem egy romantikus sztori, de számunkra így tökéletes.
A konkrét stílusunkat nem tudjuk beazonosítani, mivel több különböző stílusú dalt is játszunk, de mindegyikben van egy közös, mindegyikben van valami BarIsOn. Nem teremtettünk új stílust egyértelműen, de jelenleg az a legegyszerűbb, ha azt mondjuk, a stílusunk a BarIsOn. Minden dalunk barisonos 🙂 akusztikus zene egyelőre, de a közeljövőben tervezünk nagyobb hangsúlyt adni a dobnak, és 1-2 számba elektromos gitárt is belecsempészünk.
A távoli jövőben van egy nagy álmunk, egy igazi bár hangulatú, bárból bárba járó turné Amerikában 🙂 Lehet, ezen valaki nevet vagy elmosolyodik, de szeretjük azt a közhelyet, hogy merj nagyot álmodni.

 

KN: Milyen zenei előképzettségetek van?
Mózes: Mindannyian valamilyen formában zeneiskolában szocializálódtunk, így kaptunk egy jó alapot. Marcinak van a legnagyobb zenei előélete, heti szinten tart koncerteket templomokban és a családjában is tehetséges zenészek veszik körbe. Gergő több metál zenekarban is dobolt már, zeneiskolában tanult dobolni. Én szintén az ÉZI-ben szereztem a zenei alapokat és mellette magántanárnál tanultam gitározni. Több zenekarban is megfordultam már gitárosként.
Viktornak és Dávidnak ez az első komolyabb megpróbáltatása. Természetesen az ÉZI-ben énekelnek kórusban. Viktor a Somnium Laude kamara kórusban is énekel és 10 éve zongorázik. Dávid inkább a színjátszás terén szerzett eddig sok tapasztalatot, ugyanis 11 éve színjátszós.

 

KN: Hogyan néz ki, milyen hangulatú egy próbátok?
Mózes: A próbák nálam vannak a nagyszobában. Nagyon jó hangulatú szokott lenni, nem gyakran veszekszünk (még szerencse 🙂 - a szerk.), általában nagy az egyetértés mindenben. Általában én vezénylem a próba menetét, de igazából jó a munkamegosztás, mindenkinek megvan a feladata. Sok zenét hallgatunk és természetesen rengeteget zenélünk.

 

KN: Kinek mi a feladata a zenekarban? Menedzser, a zenekar mókamestere, a lírikus, stb., ki milyen jelzőt illetne magára?
Mózes: Én csinálom a menedzsmentet és szervezem a koncerteket. A koncertek szervezésből azért Dávid is kiveszi a részét, például az Ifjúsági bálos fellépést ő intézi. A stúdiót is én próbálom kezelgetni. Konkrét mókamesterünk nincsen, mindenki sokat szokott tréfálni és szerencsére mindenki egy kicsit szentimentális, így együtt sírunk és együtt is nevetünk.
Nincsenek konkrét jelzőink, tényleg kiegészítjük egymást, nem csak zenésztársak vagyunk hanem jóbarátok is.

 

KN: A saját számok írása hogyan történik, kinek mi a feladata, honnan inspirálódtok?
Mózes: Szerencsére úgy alakult, hogy “megszánt” minket egy nagyon tehetséges slammer, Papp M. Bori, akivel most hosszútávra tervezünk, mint szövegíró. Borin kívül van egy másik kedves ember is, akinek felhasználtuk a szövegét, ő Ragály Viktor. Amikor elolvastuk az egyik versét, Viktornak egyből jött rá az ihlet és magunkénak éreztük. Természetesen engedélyt kaptunk rá, hogy felhasználjuk. 🙂 A zenei részét Viktorral ketten csináljuk, közösen dolgozunk, egymásra reflektálunk. Én kitalálok valamilyen akkord menetet és dallamot, ő gyárt belőle valami még jobbat és ugyanígy fordítva, de a dallamért általában ő a felelős. Szerencsére nincs nehéz dolgunk, mert elég jó a hallása, bármilyen hangot felismer. 🙂
Természetesen sok zenekar hatással van ránk, de sikerül mindig egy barisonos egyveleget kapnunk.

 

KN: Milyen érzésekkel és élményekkel vagytok teli a koncertet követően?
Mózes: Nagyon-nagyon jól éreztük magunkat! Szuper volt a közönség, a hangosítás és a szervezés szenzációs volt. Tényleg nincs okunk panaszra. Természetesen még a tapasztalatszerzés fázisában vagyunk. 🙂 Ha lesz rá alkalmunk szívesen jövünk ide vissza zenélni! (Igen, ez célzás volt 🙂 )

 

KN: Vannak már rajongóitok?
Mózes: Ez egy érdekes történet. Úgy vettük észre a koncerten (is), hogy az idősebb korosztálynak nagyon tetszünk. Az egyik ismerősünk mesélte, hogy a buszon találkozott egy nénivel, aki éppen rólunk olvasott az újságban. Természetesen a családunk, a szülők a legnagyobb rajongóink egyelőre, de az ismerőseink is jó véleménnyel vannak rólunk. Szerintem még nincs elegendő, a zenei- és videó megosztó oldalakra feltöltött dalunk, hogy konkrét rajongóink legyenek, de igyekszünk.

 

KN: Mit jelent számotokra a zene, kik a példaképeitek, kedvenc zenekaraitok?
Viktor: Nekem a zene a kulcs a szebb élethez. Akármilyen a hangulatom, akármit csinálok, a zene mindenhova elkísér, minden mozdulatomat követi. Rengeteg stílust hallgatok. Szeretem megfigyelni a részleteket, mindent hallani akarok.
Marci: A zene számomra, mint mindenkinek szórakozás. Kodály Zoltán szavaival élve, "A zene mindenkié!". És célom hogy ezt tudassam mindenkivel.
Dávid: A zene számomra egy világ. Egy világ, ahol otthon érezhetem a lelkem. A zene az ember egyfajta lelki kivetülése, ezért lehet, orvosság, vagy fegyver, jegygyűrű, vagy konyhakés. Nagyon sokféle zenét hallgatok, Luciano Pavarotti-tól, Snoopp Dogg-on át, a Gun's 'n' Roses-ig. De a legnagyobb motivációm, mind a zenében, mind a színészetben és az élet összes többi területén, ha örömet okozhatok az embereknek azzal, amit csinálok.
Gergő: A zene számomra egy változó érzés ami mindig éppen a hangulatomat támogatja. Kedvenc zenekaraimat a végtelenségig lehetne sorolni, de legnagyobb inspirációm Joey Jordison dobolásából jön, tulajdonképpen miatta ismerkedtem meg a hangszerrel.
Mózes: Számomra a zene nagyon sokat jelent. A mindennapjaim része közel 10-11 éve, amióta iskolába járok és amióta zenélek. Nagyon szeretem, hogy minden emberi érzelmet ki lehet fejezni a zenével. Számomra ugyanannyira fontos a zene, mint az étel - és nem vagyok egy nagyon vékony pali :-). Az Elefánt, a 30y és a Quimby inspirál.

 

KN: A közeljövőben hol lehet benneteket hallani?
Mózes:
2018.02.02. Szeged: a Városi rock klubban lépünk fel
2018.02.23. Kecskemét: az Ifjúsági bálon zenélünk
2018.03.02. Budapest: a Vintage Klubban adunk koncertet
Egyelőre ennyi, de természetesen kaptunk felkéréseket, amiket a Facebook oldalunkon közzé fogunk tenni.
A közeljövőben szeretnénk kiadni egy kislemezt saját szerzeményekkel, később pedig a repertoárt megtölteni saját dalokkal és jövő őszig szeretnénk magunkat megismertetni mindenkivel 🙂
BarIsOn zenekart megtaláljátok a Facebookon is: https://www.facebook.com/barisonband/

https://.youtu.be/aW6XfBs6Zf4

Nagyon köszönjük srácok az interjút! Sok sikert a koncertekhez és a kislemezhez!

Galéria:

(Fotó: András Tamara)