Kecskemét város bemutatása

Kecskemét, megyei jogú város, Bács-Kiskun megye székhelye és a Duna–Tisza köze egyik regionális központja. Lakónépessége a nyolcadik legnagyobb településsé teszi Magyarországon.

Legfontosabb útja az 5-ös számú főút, ami összeköti a fővárossal, Szegeddel, illetve a szerb határral.

A várost a kecskeméti barackpálinka, a színes kerámia díszekkel ékes szecessziós épületek és a "Kodály- módszer" teszik messze földön ismertté.

Nyaranta sok külföldi látogat a városba, ahol a főtéren, szinte állandóan rendezvények, vásárok szórakoztatják a helybélieket és a turistákat. Különösen a németek és hollandok körében népszerű turisztikai célpont.

A tágas, sétányokkal tagolt, impozáns Kossuth téren nevezetes épületek sora fogad minket.

A Városházát mázas cserépteteje, színes virágdíszei, pompás gyönyörű díszterme teszik az ország egyik legszebb városházájává.

Az épület homlokzatának közepén harangjátékot alakítottak ki, amely napközben minden egész órakor Kodály, Erkel és Beethoven műveket játszik.

A Városházával szemben találhatjuk Kecskemét legrégebbi építészeti emlékét a
600 éve épült, eredetileg gótikus Szent Miklós Ferences Templomot, gazdag barokk belsővel, előtte gyönyörű kálváriával. A legkorábbi, román stílusú templomot a középkori szokásoknak megfelelően, úgy építették meg, hogy védőszentjének napján, vagyis Miklós napon, a nap sugarai fényárba borítják a szépen díszített oltárt.

Az Alföld legnagyobb székesegyháza a Nagytemplom, vagy más néven Öregtemplom, amit Osvald Gáspár tervei szerint építettek fel.

Az Öregtemplom toronyóra szerkezetét 1889-ben Johann Manhardt királyi toronyóragyáros készített és az ország egyik legrégebbi, ma is működő órája, méretét tekintve viszont az első helyen áll hazánkban. A 112 éve hibátlanul működő órának csak a nagymutatója 242 centiméteres! Precíz ütőszerkezete negyedóránként harangkondulással jelzi az idő múlását.

A kecskeméti Cifrapalota különlegesen szép szecessziós épületét 1902-ben építették Márkus Géza tervei alapján. Az épületben egykor üzletek, lakások, kereskedelmi kaszinó működött, ma a Kecskeméti Képtárnak ad otthont. Olyan neves művészek munkái találhatóak itt mint Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János és még néhány neves alkotó.

Kecskeméten aquapark is üzemel, ami 2011-ben nyitotta meg kapuit. A 2800 négyzetméter fedett vízfelülettel rendelkező wellness fürdő az ország egyik legrangosabb versenyuszodáját is magában foglalja és majd 750 fő befogadására alkalmas. Az élményfürdő karibi hangulatot idéző medence termében hullám- és kalandmedence, mászófal és sodrófolyosó is található,valamint számos szauna és Jakuzzi várja a pihenni vágyókat.

A Katona József Színház Kecskemét színházi életének központja, nevét a Bánk bán szerzője, Katona József után kapta.
Ha tovább sétálgatunk a szemet gyönyörködtető városban, érdemes még meglátogatni a Tudomány és Technika Házát, ami a város kulturális életének meghatározó pontja és korábban zsinagógaként üzemelt.

Tehetünk egy sétát a kecskeméti Vadaskertben, ahol a védett természeti értékek bemutatása mellet, a Föld minden kontinenséről mintegy 60 állatfaj és közel 300 egyed, emlősök és madarak láthatóak, illetve értékes trófea gyűjteményt is megtekinthetnek az ide ellátogatók.

Ezen kívül még számos látnivaló várja a városba érkezőket.

Megismerkedhetnek őseink által ránk hagyott építészeti és kulturális remekműveink sokaságával. Akik a fesztiválokat kedvelik, azok itt Kecskeméten számos különböző rendezvényen tombolhatják ki elfojtott vágyaikat. Itt kerül megrendezésre a Hírös Hét Fesztivál, a Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál, illetve a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató.

twitter  tumblr  facebook