Meglepő történeteket rejtenek a Mesélő Házak

2018. szeptember 29-én a Helyi Termék Ünnep Civil Korzóján különleges kecskeméti házakról, épületekről mesélnek majd hétköznapi, mégis különleges emberek Kecskeméten a Mesélő házak, mesélő konyhák projekt keretében. Helytörténet és gasztronómia izgalmas egyvelege egy kellemes sétába sűrítve.

Séta a belvárosban, a mesélő házak között...

Az érdeklődők egy délelőtti és egy délutáni, különböző útvonalakat bejáró helytörténeti sétán vehetnek részt. Akit érdekel Kecskemét helytörténete, közelmúltjának társadalomtörténete a hétköznapi emberek korántsem hétköznapi történetein keresztül, ne hagyja ki ezt az egyedülálló és formabontó programot! A részvétel mindkét sétán ingyenes! A sétákra érdemes előzetesen regisztrálni!

Délelőtti séta
Időtartam: ~ 2 óra
Indulás: 10.00-kor, a Városháza előtt felállított Mesélő Házak sátortól
Facebook esemény itt!
Útvonal: Mesélő Házak sátor - Luther-palota - Református bérház - Czollner téri lakóház - Orvostörténeti Múzeum - Kisbugaci Étterem
A Kisbugaci Étterem külön menüvel készül az alkalomra, amely a sétálójeggyel rendelkezők számára 600 Ft-ba kerül.
Menü:
gölödin leves vagy saláta leves
bugaci menyecskenyaggató vagy bugaci csikóstokány
(Sétálójeggyel nem rendelkezők számára a menü ára 1200 Ft)
A receptek egy 1935-ben elkezdett, kézzel írott, 3 generáció által vezetett családi szakácskönyvből származnak.
Térkép és részletek:
Mesélő Házak délelőtti séta

 

Délutáni séta
Időtartam: ~ 2 óra
Indulás: 16.00-kor, a Városháza előtt felállított Mesélő Házak sátortól
Facebook esemény itt!

Útvonal: Mesélő Házak sátor - Három Gúnár Étterem - Orvostörténeti Múzeum - Szecessziós villa - Volt ecetgyár - Csiperó ház

Térkép és részletek:

Mesélő Házak délutáni séta

 

A Városháza előtt felállított Mesélő Házak sátorban lehetőség lesz 2 fajta süteményt (szentjánoskenyér torta és baracklekváros papucs) kóstolni. A programot megelőző gyűjtés és kutatás eredményeként helyi receptek is előkerültek, melyeket a sétán résztvevők számára nyomtatott formában is átadnak.

A séták útvonalán érintett épületek mindegyike legalább 100 éves, több generációnyi történelem tanúi.

Mesélő házak projekt...

A Mesélő házak, mesélő konyhák projektben olyan önkéntes, többnyire (de nem kizárólagosan!) szépkorú civil kutatók vesznek részt, akiknek az általuk kutatott épülethez valamilyen családi vagy személyes kötődésük is van. Így családi anekdotákból, családi étkezéseken vagy ünnepeken elhangzott adomákból, a padlás homályos zugaiban lapuló fényképekből, régi szekrények és fiókok mélyén megbúvó naplókból a korabeli Kecskemét olyan színeit, zamatait, illatait tudják elővarázsolni, amelyek valódi élettel képesek megtölteni a múltat. Ezek a civil kutatók – többen ismert kecskeméti családok sarjai – szeptember 29-én személyesen mesélnek azokról a felfedezéseikről, amelyek gyakran őket magukat is meglepték a múlt mélységesen mély kútjába történő bepillantásaik során. A programnak a séta csak egy kis nyilvános része, a kutatók dolgozatokat írnak az épületekről, és családjuk történetéről, ami november elejére készül majd el, s válik nyilvánossá.

 

Köszönjük az információkat a CédrusNet Egyesület program-koordinátorának, Kovácsné Tóth Ibolyának!