Mi lesz veled Technika Háza?

Az épületet a Műszaki és Természettudományi Egyesület (MTESZ) felszámolása során hirdettek meg eladásra. A MTESZ több mint kétmilliárd forint adósságot halmozott fel, vagyonát folyamatosan hirdeti meg eladásra a felszámoló. A szövetségnek két budapesti, és 15 vidéki, megyeszékhelyeken található ingatlana volt. Egy fővárosi és nyolc vidéki ingatlanon már túladtak, ebből összesen több mint félmilliárd forint folyt be.

A meghirdetett ingatlanok között van Kecskeméten az eredetileg zsinagógának épült Tudomány és Technika Háza. A XIX. század második felében épült zsinagóga 1963-ban került az államhoz, és a ’70-es években alakították kulturális központtá. Az ingatlanban 44,7% tulajdonrésze van a MTESZ-nek, 43,4% a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Bács-Kiskun Megyei Egyesületéé, és 11,9% a Mazsihiszé. A MTESZ tulajdonrészét 170 millió forintért kínálják eladásra, a többi tulajdonos eddig nem jelezte, hogy élni kívánna elővásárlási jogával.

Az épületben négy előadó terem jellegű helyiség, nyolc iroda és négy munkabizottsági szoba van, a 3444 négyzetméter alapterület mintegy 60 százaléka kiállítói tér, lépcsőház és folyosó. A ház műemléki védettség alatt áll, és a jelenlegi tulajdonosok osztatlan közös tulajdonában van. A TIT véleménye szerint csak a jelenlegihez hasonló, vagy múzeumi, oktatási és egyéb kulturális tevékenységek folytathatók az épület falai között, mert másra a körülmények nem alkalmasak.

A magyar kormány a MTESZ-t 2013 novemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette, így annak felszámolását az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. bonyolítja le, amely most több értékes ingatlan eladására írt ki pályázatot. Az ingatlanokra az Elektronikus Értékesítési Rendszeren (EÉR) keresztül szeptember 23. és október 28. között lehet ajánlatot tenni.

A TIT-nek elővásárlási joga van, de ezzel nem élt, mert mint nonprofit szervezet nem rendelkezik a felajánlott tulajdonrész megvásárlásához szükséges forrással. Ezért elővásárlási jogunkról lemondtunk - közölte a Napi.hu-val Szabics István, a Bács-Kiskun Megyei TIT megyei igazgatója. A tulajdonrészét sem kívánja eladni a Bács-Kiskun Megyei TIT, mivel a Tudomány és technika háza a szervezet székháza és alaptevékenysége színhelye.

A témához kapcsolódik:

facebook

kapcsolódó cikk

kapcsolódó cikk

kapcsolódó cikk

kapcsolódó cikk

kapcsolódó cikk

kapcsolódó cikk

kapcsolódó cikk

kapcsolódó cikk

kapcsolódó cikk

kapcsolódó cikk