Minden héten háború

Any Given Sunday, amerikai filmdráma, 150 perc, 1999
Paramount Channel, 02:30

Mivel a Nagy Sándorról csupán lehúzó kritikákkal szembesültem, a Nicolas Cage-dzsel súlyosbított World Trade Center pedig megfeküdte a gyomromat, arra a következtetésre jutottam, hogy Oliver Stone utoljára ezzel a filmmel alkotott maradandót.
#


A halál nyomában

Wake of Death, amerikai-angol-dél-afrikai akciófilm, 86 perc, 2004
Mozi+, 03:05

Talán túlzás nélkül kijelenthetjük: amit a 2 Unlimited képviselt kilencvenes évek eleji popzenében, azt testesítette meg Van Damme a filmvásznon. Mindkettejük produkciója meglehetősen butácska volt, ám mégis fiatalok tízezrei rajongtak értük. Végül mindketten eltűntek a süllyesztőben.
#


Kapj el, ha tudsz

Kapj el, ha tudsz, amerikai krimi, 135 perc, 2002
Cinemax 2, 03:35

Az a szép Steven Spielberg munkásságában, hogy mindig valami tökéletesen újjal tud előrukkolni. A Mester éppen hogy befejezte a Különvéleményt, ami egy sötét, futurisztikus krimi, pesszimista felhanggal, és máris belekezdett a könnyed, napfényes és pozitív kicsengésű Kapj el, ha tudszba.
#


Next – A holnap a múlté

Next, amerikai sci-fi, 96 perc, 2007
Mozi+, 04:30

Philip K. Dick azon írók sorát gyarapította, akik aligha tudtak volna rávenni kertjük felásására. Emberünk esetében hatványozottan minősül igaznak a mondás, miszerint az elmebeteget és a zsenit csak egy hajszál választja el.
#


Broadway Danny Rose

amerikai romantikus vígjáték, 84 perc, 1984
Cinemax, 04:30

Ez sem az a kiköpött klasszikus Woody Allen munkásságából, de simán ott van a legviccesebb darabok között. Hogy mégsem lett belőle alapmű, az talán kizárólag a filozófiai gondolatok teljes hiányának köszönhető.
#


Truman show

The Truman Show, amerikai vígjáték, 103 perc, 1998
Cinemax 2, 06:00

Egy olyan korban, ahol nem lehet egykönnyen abszolválni egy köztéren való áthaladást anélkül, hogy ipari kamerák hada ne figyelné minden lépésünket, teljesen természetes, hogy népparának számít az üldözési mánia.
#


Reszkess, Amerika

Reszkess, Amerika, francia-amerikai vígjáték, 87 perc, 2001
Mozi+, 06:00

A Jöttünk, láttunk, visszamennénk c. francia klasszikus ugyebár azon filmek sorát gyarapította, melyek nem csupán rendeltetésszerű céljuknak feleltek meg. A hasonszőrű családi vígjátékok elsődleges funkciója ugyanis, hogy vasárnap délutáni rokoni összejöveteleken megfelelő mértékű alapzajt biztosítson a tévészobában.
#Kutyahideg

Eight Below, amerikai kalandfilm, 120 perc, 2006
HBO, 06:00

A Cujo című Stephen King-adaptáción kívül jelen pillanatban nem igazán tudnék említeni olyan kutyás filmet, mely a 13. életévem betöltése után is feltétlen lelkesedéssel bírt volna eltölteni. Nos, ez a mű sem változtatott a tendencián.
#


Számkivetett (2000)

Cast Away, amerikai kalandfilm, 138 perc, 2000
Paramount Channel, 06:20

Bárki bármit mond, a hajótörésnek is megvannak a maga előnyei. Pl. az ember sosem találkozik hittérítőkkel és MLM menedzserekkel. Ha pedig hajóval közelítenek, lehet hallani a csobogást. A film alkotói persze korántsem ilyen derülátók.
#


Gattaca

Gattaca, Amerikai sci-fi-thriller, 102 perc, 1997
Cinemax, 08:30

Ez a film tipikusan nem ebéd előtti mozi, szép színeivel és hangulatával szerintem egyenesen egy sötét, esteli lakásba tervezték. Nem mondom, hogy vidám, hangulatos kis alkotás, de elgondolkodtató, az egyszer biztos!
#


Nyomul a banda

That Thing You Do!, Amerikai vígjáték, 1996
Paramount Channel, 09:20

Rögtön miután befejezte az Aopllo 13 forgatását, Tom Hanks felkereste barátját és kollégáját, a rendező-producer Jonathan Demme, hogy ugyan, véleményezze már azt a kis forgatókönyvet, amit ő csak úgy szabadidejében összekörmölt.
#


Mondvacsinált hős

Hero, Amerikai vígjáték, 1992
Cinemax, 10:20

„I Need A Hero” - énekli megállíthatatlanul Bonnie Tyler immáron 23 éve. Miért is érdekes ez a párhuzam számunkra, kedves Olvasó?
#


Én, Pán Péter

Finding Neverland, angol-amerikai filmdráma, 111 perc, 2004
HBO, 11:15

Néhol mókázós, néhol szívszorító, de velejéig igazi mese egy bolondos íróról, gyerekekről, a csodák létezéséről és a bennük való hit hatalmáról. Az univerzális Pán Péter toposz születésének kerettörténete vászonra fektetve, de szerencsére ennél jóval messzebbre röpít.
#


Tenenbaum, a háziátok

The Royal Tenenbaums, amerikai vígjáték, 2001, 110 perc
Cinemax 2, 11:50

Szinte látom magam előtt, ahogy a Tenenbaum stáblistáját nézve többen lemondóan legyintenek: már megint egy benstilleres, owenwilsonos vígjátéknak csúfolt valami. A legyintgetőknek kivételesen nincs igaza.
#


A boldogító nem

In & Out, Amerikai vígjáték, 87 perc, 1997
Cinemax, 12:20

Kevin Kline szerintem jó melegnek néz ki, de azt leszögezem, hogy nem vagyok a téma guruja. Ahogyan Howard Brackett, a festői kisváros irodalomtanára sem, aki mégis egy csapásra híres lesz, az említett fogalomkörben.
#Trükkös fiúk

Matchstick Men, amerikai vígjáték, 2003
VIASAT3, 14:00

Ki hinné, de Nicolas Cage régen jó színésznek számított, és talán ez az egyik utolsó jó szerepvállalása. Igaz, a Trükkös fiúk nem filmtörténeti jelentőségű alkotás, de könnyed és szórakoztató darab, ami nem csoda, hiszen Ridley Scott a rendezője...
#


Nora Roberts: Holdfogyatkozás

Nora Roberts Collection: Carolina Moon, Amerikai-kanadai misztikus film, 90 perc, 2007
Sony Max, 14:25

A misztikus film ritka, mint a holdfogyatkozás, érdemes hát megemlíteni. Hogy pontosan mitől lesz misztikus egy film, amit a tartalma alapján máskor oly szívesen tesznek a thriller, noch dazu horror műfajába, nem tudom, biztosan elmosódottan látnak benne dolgokat kevésbé urbanizált emberek, azért.
#


16 utca

16 Blocks, német-amerikai akciókrimi, 2006, 91 perc
aMC, 14:30

Ha csak a neveket nézzük, akár jó film is lehetne a 16 utca. Mert ugye itt van Richard Donner, a Halálos fegyver- sorozat, az Ómen és a Superman rendezője, a főszereplő Bruce Willis és a pikáns íz kedvéért a brooklyni rapper/színész Mos Def. Csak azt nem értem, mit keres a tévében kilenc hónappal a hazai bemutató után?
#


Kémek, mint mi

Spies Like Us, amerikai akció-vígjáték, 102 perc, 1985
Sony Movie Channel, 14:50

Amennyiben akár a sznobizmus apró csírája is ott burjánzik bennünk, borítékolható, hogy ignorálni fogunk egy Chavy Chase-Dan Akroyd produkciót. Mint ahogy ugyanezt tennénk egy Steve Martin-Goldie Hawn filmmel is.
#


Űrcowboyok

Space Cowboys, Amerikai akcióvígjáték, 118 perc, 2000
RTL Klub, 15:15

Űristen! Na, ha valamit, akkor viszont ezt nem ajánlom. Egyrészt azért, mert ennyi gusztustalan ráncot és petyhüdt bőrlebernyeget tényleg csak Csongrádi Katus klipjeiben lehet látni, másrészt, annyira amerikai-nyálas, hogy csakis tíz üveg sörrel szabad hozzákezdeni, ami ugye, meg drága így hó közepén.
#


Sátánka - Pokoli poronty

Little Nicky, Amerikai fantasy-vígjáték, 87 perc, 2000
Film+, 15:50

Nos, ambivalens érzelmek kerülgetik fortyogó lelkemet, ugyanis tiszta szívvel senkinek sem kívánnám ezt a filmet, aztán mégis. Az olyan igénytelen seggek, mint én, biztosan szeretni fogják, pláne, ha bejön nekik Sandler imbecillis stílusa, mely mentes minden színészi kelléktártól, és csak az idiotizmus tartja össze.
#


Az Amazonas kincse

Welcome to the Jungle, Amerikai akciófilm, 2003
Mozi+, 16:20

Miért olyan kevés a jó akciófilm? Elképesztő összegeket költenek speciális effektusokra és jóképű sztárokra, és mégis, vagy a történet túl ostoba, vagy megjelenik Tom Cruise - de leginkább az a hiba, hogy valami nagyon bugyuta dolgot vesznek roppant komolyan, Az Amazonas kincse készítői szerencsére nem estek az utóbbi hibába.
#


Derült égből Polly

Amerikai romantikus vígjáték, 2004
SuperTV2, 16:55

Ki lehet unalmasabb, merevebb és ennélfogva nagyobb balek, mint egy jól fizetett kockázatelemző - gondolják Hollywoodban.
#Ace Ventura - Állati nyomozó

Ace Ventura: Pet Detective, amerikai vígjáték, 86 perc, 1994
Paramount Channel, 18:15

Remélhetőleg majdnem mindenkiben lakozik egy famintás garbós filmkritikus, aki az esetek túlnyomó többségében elvárja, hogy a moziban (a tévét szándékosan nem említem) viszonylag intellektuális dolgokkal szórakoztassák őt.
#


Az utolsó akcióhős

Last Action Hero, Amerikai akcióvígjáték, 126 perc, 1993
AXN, 18:20

Akcióvígjáték. Ha olyan, mint a Bad Boys, akkor jó, ha olyan, mint a Kutyám, Jerry Lee, akkor kicsit már gázosabb. Ez az alkotás a kettő között helyezkedik el értékrendem szerint, és várakozásommal ellentétben kellemesen csalódtam Svarcenbergerben.
#


James Bond: A kém, aki szeretett engem

The Spy Who Loved Me, angol akciófilm, 125 perc, 1977
Prime, 18:20

Mint azt tudjuk, a peresztrojkát Rocky robbantotta ki, miután egy szürreális hadviselést követően legyőzte a kefefejű Ivan Dragot. Emellett viszont igazságtalanul elsikkad a tény, miszerint ennek előkészületeit James Bond hajtotta végre.
#


Banditák

Bandits, Amerikai krimi-vígjáték, 2001
Film Cafe, 18:35

Először kissé nehéz megszokni Bruce Willis és Billy Bob Thornton kettősét. Willis sokkal lerobbantabb, mint máskor, a hosszú haj pedig pocsékul áll neki, Thornton pedig még ramatyabbul néz ki.
#


Aludj csak, én álmodom

While You Were Sleeping, amerikai vígjáték, 103 perc, 1995
COOL TV, 18:40

Újabb obligát darab a karácsonyi jokerfilmek családjából, mely mindenképpen a nézhetőbb művek közé tartozik. Ízig-vérig angol sztori az angol vígjátékok fordulatával, ami csupán azért fura, mert amerikai alkotással van dolgunk.
#


Az 50 első randi

50 First Dates, Amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, 2004
TV2, 18:55

Megmondom őszintén, szerintem ez egy szar film lesz. De a memóriás dolog és hozadéka annyira megtetszett, hogy elhatároztam, adok egy esélyt a filmnek.
#


Gyorsabb a halálnál

The Quick and the Dead, amerikai western, 107 perc, 1995
aMC, 19:00

Sharon Stonet egy évvel később Oscar-díjra jelölték az 1995-ös western-akciófilmben alakított megigéző és bátor karakter megformálásáért.
#


Merénylet a suligóré ellen

Assassination of a High School President, amerikai vígjáték, 90 perc, 2008
Film Mánia, 19:05

Bizony, ez nem valami gonosz tréfa, és tényleg Bruce Willis a mű főszereplője. Szomorú kötelességünk tehát kijelenteni: hősünk elindult a dolphlundgrenesedés lankás útján. Ideje hát, hogy ügynöke hátán széttörjön egy strapabíró seprűnyelet.
#Ace Ventura 2. - Hív a természet

Ace Ventura: When Nature Calls, amerikai vígjáték, 1995, 105 perc
Paramount Channel, 20:00

Dante Fenolio szalamandra-szakértő rájött, hogy az egyik vak, barlangi szalamandrafaj kizárólag denevérürülékkel táplálkozik. A kutató szerint, ha sikerülne fertőtleníteni a denevérguanót, azzal nagyon jó emberi táplálékforrásra tehetnénk szert, hiszen több proteint és egyéb tápanyagot tartalmaz, mint a Big Mac.
#


Ocean’s Eleven - Tripla vagy semmi

Ocean's Eleven, Amerikai-ausztrál akcióvígjáték, 2001
COOL TV, 20:45

Mit várunk el egy jó hollywoodi filmtől? A jó és a rossz harcát, nagy sztárokat, izgalmat és sok fordulatot, és Steven Soderbergh elegáns krimije mindezt hozza is, úgy, hogy a rendező nem köríti az egészet felesleges pátosszal és nem állítja hőseiről azt, hogy szentek és szuperhősök egyben.
#


S.W.A.T. - Különleges kommandó

S.W.A.T., Amerikai akció-thriller, 112 perc, 2003
AXN, 01:10

Megmondom őszintén, én csak a játékot ismerem, ahol rendőr-kommandós vagyok, és feladataim szerint a bűnözőket kell rács mögé juttatnom kiváló csapatommal. Sajnos nem sokat játszottam vele, mert a bilincselés helyett előszeretettel lövöm le a kegyetlen rossz fiúkat, és azt nem illik.
#


Godzilla

Amerikai fantasztikus akciófilm, 140 perc, 1998
SuperTV2, 21:00

Godzilla az egyik legnépszerűbb szörnyszülött a filmművészetben, a japán monstrum első filmrelépése óta annyiszor tért már vissza a mozivászonra újra és újra riogatni az emberiséget, hogy az összegyűjtött remakekkel egy egész videotéka polcot lehetne megtölteni, ha nem kettőt.
#


Tökéletes gyilkosság

A Perfect Murder, Amerikai thriller, 1998
VIASAT6, 21:00

A kilencvenes évek amerikai filmjeinek jelentős része a frissen felépült yuppie-kultúra, a fiatalon megszerzett sok pénz bűvöletében készült, akárcsak ez a mutatós, jól összerakott, de végső soron kissé üres thriller is.
#


A Keresztapa

The Godfather, amerikai filmdráma, 171 perc, 1972
Prime, 21:00

Bevallom töredelmesen, némileg dilemmában vagyok, ezúttal ugyanis a filmtörténet olyan alkotásával állok szemben, mely sem rosszindulatú fikázásra, sem sztereotípiák felsorakoztatására nem ad lehetőséget. Annyi bakit mindenesetre felróhatunk, hogy a bérgyilkosok mindvégig kesztyű nélkül gyilkolásznak.
#


Túszjátszma

Trespass, amerikai thriller, 91 perc, 2011
VIASAT3, 21:00

Egy elszigetelt, sznob közösség számára a magánterület védelme különösen fontos, egy olyan család, mint Millerék nem elégedhetnek meg egy Hentes nevezetű kuvasszal.
#


Deja Vu

Amerikai thriller, 128 perc, 2006
RTL Klub, 21:20

Ez az a fura, tarkótájon csiklandós érzés, amikor az ember úgy él meg egy eseményt, mintha az a múltjából egy darab lenne. A kellemetlen kívülállóság és ijesztő ismerősség érzése Tony Scott filmjében is betalált, azzal a különbséggel, hogy voltaképp mindezek ellenére egészen élvezhető.
#Fedőneve: Takarító

Code Name: The Cleaner, amerikai akció-vígjáték, 91 perc, 2007
Film Cafe, 22:50

Egy rutinos tévénéző vélhetően semmi jót nem remél a film címének láttán, melyet előzőleg a vígjáték titulussal láttak el. Pláne, ha mindennek tetejében a sarokban ott virít a vészjósló tizenkettes karika.
#


Tolvajtempó

Gone in Sixty Seconds, amerikai akciófilm, 117 perc, 2000
VIASAT3, 22:50

Nicholas Cage-et alapvetően akkor is kikérném magamnak, ha egy bázakerettyei pajtaszínházban látnám meg statisztaként, ám ha a produkció minőségi, hajlamos vagyok szemet hunyni felette. Csak éppen erre a Las Vegas végállomás óta nem volt precedens.
#


Torrente 3. - A védelmező

Torrente 3. - A védelmező, spanyol vígjáték, 91 perc 2005
aMC, 23:05

Számításaim szerint ezres nagyságrendűre tehető azon nőnemű tévénézők száma, akik a Jose Luis Torrente felügyelő által képviselt férfiúi romantika hatására igen közeli kapcsolatba kerültek Szapphó életútjával.
#


Dredd

Dredd, amerikai-angol-indiai akciófilm, 95 perc, 2012
Film+, 23:20

A világégés utáni jövőben mindössze három amerikai metropolisz létezik. Ezek közül egyik a Mega-City-One nevet viseli, lakossága cirka 800 millió fő. Ebből kifolyólag a szinte képtelenség előjegyzést kérni a fodrásznál…
#


A Nap könnyei

Tears of the Sun, amerikai akcióthriller, 121 perc, 2003
Mozi+, 23:50

Mint azt a John Rambóból megtanulhattuk, a misszionáriusok védelmezői jobbára olyan arcok, akik csak nagyon elvétve idézgetnek a Bibliából, és egyenesen képtelenség velük teológiai vitákba bonyolódni.
#


Maraton életre-halálra

Marathon Man, amerikai thriller, 125 perc, 1976
Paramount Channel, 23:50

Első blikkre azt hittem, újfent Stallone és Pelé emlékezetes focimeccsét bambulhatom végig, ám a stáblistára pillantva megvilágosodtam. Azért védelmemre szolgáljon, hogy több közös motívum is felfedezhető a két alkotásban.
#


Z Világháború

World War Z, amerikai horror, 116 perc, 2013
SuperTV2, 23:55

Gerry Lane (Brad Pitt) egykori ENSZ-alkalmazott családjával araszol a csúcsforgalomban. Hamarosan bizarr jelenségre lesz figyelmes: az emberek egymásnak támadnak, ám a halántékig feltépett orrlyukból arra következtet…
#


Az őrület határán

The Thin Red Line, amerikai háborús dráma, 1998, 170 perc
aMC, 01:05

Az őrület határán az a háborús filmek között, ami az autók között a Jaguar. Sztárparádé ezerrel, gyönyörű melanéziai dalok, brutálisan szép felvételek, remekül megírt dialógok, tapintható feszültség, de minek is sorolom, mindenki látott már Jaguárt. Ja, és az is kiderül, hogy a japán tábornok, Todzso Hideki és az amerikai elnök, Roosevelt ürülékkel táplálkozik.
#Pánikszoba

Panic Room, Amerikai thriller, 2002
Sony Movie Channel, 01:55

David Fincher (Hetedik, Harcosok klubja) napjaink egyik legjobb rendezője, és ami igazán naggyá teszi, az az, hogy bár a krimi és az akciófilm műfajában dolgozik, messze túllép ezeken a határokon, ha ez nem is mindig magától értetődő.
#


Otthon, véres otthon

Grosse Pointe Blank, Amerikai romantikus vígjáték, 1997
Paramount Channel, 02:20

Hősünk profi bérgyilkos, függetlenként dolgozik, legendák keringenek róla a piszkos szakmában, ám gyakran lelkiismeret-furdalás gyötri, és pszichiátere tanácsára lazítana egy kicsit, de a munka közbeszól.
#


Szellemhajó

Ghost Ship, Amerikai misztikus akciófilm, 83 perc, 2002
Mozi+, 02:25

Már megint egy misztikus film a csatornán, jól bevásároltak rejtelmességből. Na, én ebből a filmből tudtam meg, hogy van egy vízzel írt matrózszabályzat, ezt fújja kívülről minden hajós, de a kapitányok még többet.
#


google  twitter  tumblr  facebook