A közellenség

A közellenség, amerikai thriller, 132 perc, 1998
HBO 3, 06:00

Politikai thrillerben jogi képviselőnek lenni legalább annyira nem életbiztosítás, mint egy tinihorror betépett tinédzsereként sör után kutatni a sötét pincében. Mindkét létforma ugyanis a kistérségi borozókhoz hasonlítható veszélyfaktorral bír: ismeretlen okokból ismeretlen emberek ellenszenvét vívhatjuk ki általuk.
#


A megmentő

Out of Reach, amerikai akciófilm, 88 perc, 2004
aMC, 06:00

Steven Buddha szobros testalkata nem az egyetlen bizonyíték rá, hogy az idő vasfogát ő sem képes kiütni. A rendszeres szemöldökráncolás miatt homloka barázdáival immár lazán fel tudná göngyölni a Golden Gate hidat.
#


Balhé Bronxban

Balhé Bronxban, hongkongi-kanadai akció-vígjáték, 104 perc, 1995
Paramount Channel, 06:20

Be kell vallanom, a legkevésbé sem rajongok Jackie Chanért. Van Damme, Sho Kosugi és az összes mestere/családja/tengerimalaca haláláért bosszúhadjáratba kezdő VHS-harcos évekig plántálta belénk, hogy a harcművészet olyan dolog, melyet csak összeráncolt szemöldökkel, életre-halálra ildomos űzni. Erre jön ez a hiperaktív bazári bohóc, és mindent lerombol.
#


Az 50 első randi

50 First Dates, Amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, 2004
HBO 2, 06:55

Megmondom őszintén, szerintem ez egy szar film lesz. De a memóriás dolog és hozadéka annyira megtetszett, hogy elhatároztam, adok egy esélyt a filmnek.
#


Deep Impact

Deep Impact, Amerikai katasztrófafilm, 1998
Mozi+, 07:25

Vannak színészek, akik akármilyen filmben szerepelnek, mindig jók. Rájuk szokták azt mondani, hogy ha egy vaskos New York-i telefonkönyvet olvasnak fel, az is izgalmas és lebilincselő, Morgan Freeman pedig pont ilyen.
#


Végveszélyben

Clear And Present Danger, Amerikai akciófilm, 135 perc, 1994
Paramount Channel, 08:15

Ezt a filmet Tom Clancy írta, amire nem szoktam különösképpen figyelni, de az ő neve elég ismerősen csengett lövöldözős játékaim emlékeként.
#


Avatar

Avatar, amerikai sci-fi, 166 perc, 2009
HBO 3, 08:20

A közhiedelemmel ellentétben nem aprajafalva az egyetlen hely, ahol a lakosság hupikékben pompázik. Ilyen például a Pandora nevezetű bolygó is, ahol az állampolgárokat némileg komolyabb veszély fenyegeti, mint egy kopasz fazon lepkehálóval.
#Gyönyörű mocsokságok

Dirty Pretty Things, angol filmdráma, 94 perc, 2002
HBO 2, 08:35

A ma Londonja - és általában Nyugat-Európája teljesen másképp működik, mint azelőtt, hiszen a világ minden részéről érkeznek ide a jobb jövőt keresve, és van, aki könnyen meg is találja azt, de sokan kénytelenek a társadalom peremén élni - mint hősünk, a nigériai származású fiatalember, aki nappal taxizik, éjjel pedig egy szálloda portása, bár eredeti foglalkozására nézve orvos.
#


Hajrá csajok 4.

Bring It On: In It to Win It!, amerikai vígjáték, 90 perc, 2007
Sony Movie Channel, 12:10

Ami azt illeti, az előző három filmtörténeti alapmű kimaradt az életemből, márpedig becslésem szerint ennek köszönhetően hárommillió épen maradt agysejttel számolhatok. Persze, mindez nem más, mint merő rosszindulattól csöpögő előítélet.
#


Egerek és emberek

Of Mice and Men, Amerikai filmdráma,
Film Mánia, 12:45

John Steinbecket amerikai íróként tartják számon. Valóban Amerikában, közelebbről Kaliforniában született, ám apja német, anyja ír származású volt. Szülőföldje, azaz Kalifornia regényeinek is állandó színtere.
#


Vegasi vakáció

Vegas Vacation, amerikai vígjáték, 93 perc, 1997
aMC, 13:25

Chavy Chase számomra megfejthetetlen figura. Bár filmjeinek humorfaktora túlnyomó többségben egy kiadós mocsárlázéval vetekszik, mégis képtelen vagyok utálni őt. Könnyen lehet, hogy mindez Paul Simon Call Me Al c. klipjének köszönhető, melyet zsenge gyermekkoromban kizárólag miatta voltam hajlandó végignézni.
#


A cég

The Firm, Amerikai thriller, 138 perc, 1993
Cinemax 2, 14:25

Mitch McDeere (Tom Cruise) kiváló eredménnyel végez a Harward jogi karán, de mégsem a Wall Streeten helyezkedik el, hanem egy kis memphisi cégnél, ahol mégis ingerlően jók a viszonyok. A Bendini Lambert and Locke ügyvédi iroda adóügyekre és gazdag ügyfelekre specializálódott, és más cégekkel ellentétben itt nincs fluktuáció, hosszú évek óta senki sem hagyta el a céget.
#


Nagy durranás 2.

Hot Shots! Part Deux, amerikai vígjáték, 86 perc, 1993
Mozi+, 14:45

Szégyenkezve bevallom: majd tizennyolc év szükségeltetett hozzá, hogy rádöbbenjek: a Rambo harci pajtása, Trautman ezredes feltűnik ebben az epizódban. Ez önmagában még nem lenne kuriózum, csakhogy ugyanazon szerepben teszi ezt.
#


Mérges pókok

Eight Legged Freaks, amerikai katasztrófafilm, 2002, 92 perc
aMC, 15:20

A Mérges pókok rendezője, Ellory Elkayem a középiskolában még kung-fu filmeket készített, az ízeltlábúakhoz csak felnőtt korában kezdett vonzódni. A furcsa vonzalom első "megtestesülése" volt a They Nest, amelyben gyilkos csótányok garázdálkodtak, majd ezt követték a harcias pókok.
#


Tango és Cash

Tango & Cash, Amerikai akcióvígjáték, 93 perc, 1989
Film+, 16:55

A két kalandsztár, Sly és Kurt jól teljesítenek, kellően humorosak, még ennél is keményebbek, mégsem veszik annyira komolyan magukat, mint a műfaj koronázatlan (?) hülyegyereke, a Damme. Tango (Stallone) és Cash (Russel) két belevaló Los Angeles-i zsaru.
#Godzilla

Amerikai fantasztikus akciófilm, 140 perc, 1998
Sony Movie Channel, 18:15

Godzilla az egyik legnépszerűbb szörnyszülött a filmművészetben, a japán monstrum első filmrelépése óta annyiszor tért már vissza a mozivászonra újra és újra riogatni az emberiséget, hogy az összegyűjtött remakekkel egy egész videotéka polcot lehetne megtölteni, ha nem kettőt.
#


A sárkány közbelép

Amerikai-hongkongi akciófilm, 1973
Film+, 18:55

Bruce Lee már fiatalkorában is sztár volt, és népszerűsége még halála után évtizedekkel is töretlen. A kung-fu és egyéb harcművészetek mestere amúgy valóban érdekes figura: tudták például, hogy 1958-ban cha-cha-cha táncbajnokságot nyert, és hogy filozófiából diplomát is szerzett?
#


Szigorúan ellenőrzött vonatok

Ostre sledované vlaky, csehszlovák film, 1966, 88 perc
Duna TV, 20:25

Sikeres könyveket filmnyelvi környezetbe ültetni egyszerre hálás és veszélyes feladat.
#


Támad a Mars!

Amerikai akcióvígjáték, 96 perc, 1996
Sony Movie Channel, 21:00

Mi lenne, ha marslakók egy csoportja megérkezne a Földre? Ebben a világsztárok tömegeit felvonultató komédiában a földlakók oly agyamenten és érdektelenül szemlélik ahogy a másik bolygóról érkező, apró kis zöld lények betörnek mindennapjaikba, hogy az nemcsak példanélküli, hanem elképesztően mulatságos is.
#


Penge

Blade, Amerikai akcióthriller, 109 perc, 1998
Film+, 21:00

Penge (Wesley Snipes) félig ember, félig vámpír, és teljesen néger. Valamelyik miatt erős és gyorsan gyógyul a sebe, tud fényben járni, ami viszont biztosan nem a vámpírsága miatt van. Ugyanis ez a többi vérszívóra nem jellemző, szomorúak is emiatt!
#


Inferno

Inferno=Coyote Moon, Amerikai akciófilm, 91 perc, 1999
aMC, 21:00

Hát ezt nem hiszem el! Még mindig van olyan Damme film, amit nem ajánlottam! Nem mintha nem pontosan olyan lenne, mint a többi, talán éppen ezért érzem kötelességemnek, hogy ismertessem, hátha található benne mégis valami elemi.
#


Oltári nő

Oltári nő, amerikai romantikus vígjáték, 116 perc, 1999
VIASAT3, 21:00

A Micsoda nő anno kétségtelenül meghódította a világot, csupán egyetlen gond adódott vele: a történet befejezése ellehetetlenítette, hogy az alkotók még egy bőrt lehúzhassanak róla. A rendező tehát úgy döntött, ezúttal más környezetben hozza össze Julia Robertset és Richard Gere-t.
#


Fogd a nőt és fuss

The Marrying Man, amerikai akció-vígjáték, 115 perc, 1991
Paramount Channel, 21:00

Újabb ékes darab a videókorszak végéről. Mint tudjuk, a hasonszőrű művek esetében hatványozott erővel érvényesül a megszépítő messzeség elve, így előre is elnézést kérünk, ha a film nem váltaná be a hozzáfűzött reményeket.
#Válogatott gyilkosok

Killer Elite, amerikai akciófilm, 116 perc, 2011
Mozi+, 21:00

A szuperügynök szakmánál talán már csak a jutalékos rendszerű telefonos értékesítés hálátlanabb feladat, ezért előbb-utóbb a legtökösebb gyilkológépek is bedobják a törölközőt. Csakhogy aztán megcsörren a telefonjuk, és erős zaklatottság uralkodik el rajtuk.
#


Négy szoba

Four Rooms, Amerikai vígjáték, 1995
HBO, 21:35

Korának négy legdivatosabb fiatal amerikai rendezője - akik közül kettő ma is fut, a másik kettő kevésbé - ún. omnibusz filmmel rukkolt elő, amelyeknek közös motívuma és helyszíne a Los Angeles-i Mon Signor szálloda.
#


Bad Boys - Mire jók a rossz fiúk?

Bad Boys, Amerikai akcióvígjáték, 110 perc, 1995
AXN, 22:50

Most David Carusóval szeretek Miamiban járni, de tíz éve velük élveztem ott az életet. Smith kinövőben volt az infantilis tini-sorozatokból, Lawrence meg befutott evvel a filmmel. Bár Willnek van neves díja, azért mindketten a könnyed szórakoztatás mezsgyéjén teljesítenek szolgálatot, nem is olyan botrányosan rosszul.
#


Machete gyilkol

Machete Kills, amerikai-orosz akcióvígjáték, 107 perc, 2013
aMC, 22:50

Bár korábban megannyi galibát okozott, a bevándorlási hivatal mégsem toloncolja ki Machetét, hogy aztán élete végéig szalmonellás burritót tekerjen egy mexikói gyorsbüfében. Sőt, egyenesen az elnök kínálja fel neki az amerikai állampolgárságot.
#


Kígyóharapás

Venom, amerikai horror, 85 perc, 2005
Paramount Channel, 23:30

…avagy egy zs-kategóriás karrier kezdete. Bár Jim Gillespie rendezőnek ( Tudom, mit tettél tavaly nyáron, D-Tox ) mindeddig valamely csodával határos módon sikerült mozivászonra erőltetni műveit, a Kígyóharapás jóvoltából a népszerűséggel járó tonnás terhek garantáltan lekerültek a válláról.
#


Amerikai nindzsa 4. - Az új küldetés

American Ninja 4: The Annihilation, amerikai akciófilm, 95 perc, 1991
Mozi+, 23:30

Talán nem én vagyok az egyetlen, akit a saga harmadik epizódja csalódással töltött el. Michael Dudikoff égető hiányáért ugyanis még a a Benny Hill show üldözéses jeleneteit idéző harci szkeccsek sem tudták maradéktalanul feledtetni.
#


Végzetes kitérő

Turistas, amerikai horror, 93 perc, 2006
aMC, 01:00

Nomármost, a film tartalmát olvasgatva elhatároztam, hogy hentesbárddal metszem le önnön alkaromat (netalántán valaki másét), ha a szóban forgó filmben nem hangzik el az alábbi mondat egy magára hagyott szőke lányka szájából: „Srácok, hol vagytok? Gyerünk már, bújjatok elő, ez egyáltalán nem vicces!”
#


Tomboló ököl

Jing wu men - Fist of Fury, Hongkongi akciófilm, 90 perc, 1972
Film Mánia, 01:30

A Gengszterek klubja valóban jó film, remek színészekkel (R. Gere, háát, hmm), éppen ezért remélem, hogy valami okos csak ír majd róla valamit, nekem Bruce Lee mellett a helyem!
#Próbatétel

Butterfly on a Wheel, Kanadai-angol krimi, 2007
Mozi+, 01:30

A volt 007-es titkos ügynök, Pierce Brosnan igazából akkor van elemében és akkor tényleg jó, amikor genyót kell játszania - mint a Panamai szabóban vagy a Matadorban.
#


The Fighter - A harcos

The Fighter, amerikai sportfilm, 115 perc, 2010
Film Cafe, 01:35

Egy valamirevaló bokszfilm főhőse csóró, prosztó kötött sapkát és mackóalsót hord, továbbá nem okádja el magát sugárban, ha nyers tojásokat kell legurítania a torkán. És természetesen valami lejárt szavatosságú zene csendül fel, miközben féldisznókat püföl a hűtőkamrában.
#


Mary Shelley: Frankenstein

Mary Shelley`s Frankenstein, Amerikai horrorfilm, 118 perc
Sony Movie Channel, 01:40

Hát ezt a történetet nem az újdonsága miatt fogom megnézni, az egyszer biztos! Nemrég pislantottam rá a Van Helsingre, mert szeretem, és ott is ez ment. Inkább a szereplők, ugyebár.
#


Bukott angyal

The Lost Angel, kanadai-amerikai thriller, 96 perc, 2004
Film Cafe, 03:30

Vajon miért érzi kötelességének minden hülye sorozatgyilkos, hogy Füles magazinba illő rébuszokkal szórakoztassa az őt hajkurászó nyomozókat? Tennék legalább kreatív módon, a rejtélyes feliratok már a Hetedik idején is lejárt lemeznek számítottak.
#


google  twitter  tumblr  facebook