Tűzhányó

Volcano, amerikai katasztrófa film, 104 perc, 1997
Mozi+, 09:25

„Akit nem visz el kard vagy éhínség, azt elviszi a dögvész, úgyhogy kár is megborotválkozni” – Woody Allen örökbecsűje akár a hasonszőrű katasztrófafilmek ars poeticája is lehetne. Egyébiránt pedig ne legyenek illúzióink, Tommy Lee Jones ide vagy oda, ez a film semmiben nem különbözik zs-kategóriás pályatársaitól.
#


A majmok bolygója: Lázadás

Rise of the Planet of the Apes, amerikai sci-fi, 105 perc, 2011
HBO, 11:25

Az előzményfilmek legyártásának immár nagyobb hagyománya van, mint az okostelefonnal tükörből rögzített profilképeknek. És általában nem kevésbé irritálóak, mint ez utóbbi jelenség. Szerencsére ezúttal egy üdítő kivétellel van dolgunk.
#


Az ördög jobb és bal keze 2.

...continuavano a chiamario Trinitá, olasz akció-vígjáték, 117 perc, 1971
Mozi+, 11:40

Ha a egy napon pusztító zombiinvázió tizedelné a Föld lakosságát, még akkor is maradna annyi túlélő, hogy ötszázezredik alkalommal is érdemes legyen főműsoridőben leadni egy Bud Spencer-Terence Hill művet. Mert, hogy hozná a kívánt nézettséget.
#


Ray

Ray, amerikai zenés film, 152 perc, 2004
Sony Movie Channel, 12:30

Ray Charles személyében a könnyűzenei élet egyik legmeghatározóbb előadóját veszítettük el. Azért nyugtasson minket a tudat: szegény jó Ray már nem érhette meg, amint anno a Budapest TV-n Unchain My Heart című szerzeményét Ancsi, ne várj! címmel interpretálták.
#


Casanova

Amerikai kalandfilm, 108 perc, 2005
Paramount Channel, 13:25

Kedvenc nőcsábászunk, a rosszhírű és ellenállhatatlan amorózó, Casanova sztorija is annyiszor le lett már rágva, hogy leginkább unalmasan biccentünk csak, ha megint szembe talál jönni velünk valahol.
#


Szárnyát vagy combját?

L' aile ou la cuisse, francia vígjáték, 110 perc, 1976
aMC, 13:50

Louis De Funes-en kívül aligha tudnék olyan színészt említeni, akinek életműve színtiszta ripacskodásból állt, mégsem éreztem rá kényszert, hogy hirtelen felindulásból hamutartót vágjak a képernyőhöz. Sőt, valószínűleg azon színészek közé tartozott, akiknek határozottan rosszul állt volna, ha nem durran el kis híján nyaki verőerük a heves gesztikuláció közepette.
#


Horrorra akadva 2.

Scary Movie 2, Amerikai vígjáték, 2001, 78 perc
HBO, 15:00

Wayansék ezúttal is számos filmet - Az ördögűző, Hannibal, Charlie angyalai, Poltergeist I-II., Árnyék nélkül, Tigris és sárkány, Titanic, Szellemirtók, Óz, a nagy varázsló, Rocky, Casper, Mission: Impossible II., Hé haver, hol a kocsim?, Ragyogás, Számkivetett, Twister, Harry Potter stb. - parodizáltak, és a mennyiség ismét a minőség rovására ment.
#Még drágább az életed!

Die Hard 2, Amerikai akciófilm, 1990
Mozi+, 16:15

Bár a Még drágább az életed!-et is sújtja a második részek legendás átka, a két évvel korábban készült „eredeti” Die Hard-film készítőinek nem nagyon kellett szégyenkeznie, mert a folytatás is dögösre és pörgősre sikerült, Bruce Willis pedig itt igazán elemében van.
#


Tigris a hóban

La Tigre e la neve, olasz vígjáték, 114 perc, 2005
Film Mánia, 17:00

Roberto Benigni a filmművészet egyik legbámulatraméltóbb ripacsa. Általában félóra is eltelik, mire a nézőnek kedve támadna kloroformos rongyot gyömöszölni a képébe, és varánuszokkal teli verembe lökni őt. Pedig ő az első perctől fogva teljes gőzzel provokálja a közönséget.
#


Nemzetbiztonság Bt.

National Security, amerikai akció-vígjáték, 88 perc, 2002
Sony Movie Channel, 17:05

Egy-egy Martin Lawrence-produkció láttán az embert gyakran kerítheti hatalmába az az érzés, miszerint emberünk nyaki verőere pillanatokon belül eldurran a kimerítő ripacskodásban. Nos, valószínűleg ezúttal sem más a helyzet.
#


Bizonyítás

Proof, amerikai filmdráma, 100 perc, 2005
Cinemax 2, 07:30

Sir Hopkins már Lecter doktor szerepében is kiválóan hozta a zseniális őrült karakterét. A választékos nyelvezetű, szájkosárral sétáltatott gasztronómus most visszatér – igaz, pacifista, ám épp oly szerethető kiadásban.
#


Szellemirtók 2.

Ghostbusters II, amerikai akciófilm, 108 perc, 1989
Film Cafe, 17:10

A természetfeletti lények ellen harcoló legendássá vált társaság olyan jól végezte munkáját az elmúlt időszakban, hogy lassan minden legyőzendő ellenfél "elfogy". Ha így alakulna, akkor viszont meg sem kellett volna születnie a filmnek. A Szellemirtók csapatának összetétele és a film légköre egyaránt változatlan.
#


Holt Költők Társasága

Dead Poets Society, amerikai filmdráma, 130 perc, 1989
Paramount Channel, 18:15

Ez az a film, amit minden diáknak és tanárnak kötelezővé tennék. Megunhatatlan és örökérvényű történet, melynek szereplői egy fiúgimnázium 17 éves diákjai, akik előtt még ott az egész élet, de mindezzel csak akkor szembesülnek, mikor új irodalomtanáruk rávezeti őket arra, hogy éljenek a pillanatnak és fedezzék fel saját belső értékeiket.
#


Életre-halálra (1998)

U.S. Marshals, Amerikai akciófilm, 121 perc, 1998
Film+, 18:30

Na, nehéz helyzetben vagyok, mert nem tudom eldönteni, hogy Tommy Lee Jones-szos pakkot vett a csatorna.
#


Csak szex és más semmi

Magyar vígjáték, 2005, 93 perc
Sony Movie Channel, 18:55

"A film egy romantikus vígjáték értelmiségieknek. Hiány van ebből a műfajból. Azt a közönséget célozzuk meg, aki a Woody Allen-filmeknek is a rajongótáborához tartozik" - nyilatkozta a bemutató előtt a film rendezője Goda Krisztina. Szerintem egy kicsivel több célzóvizet kellett volna inni az alkotóknak.
#Eltanácsolt tanácsadó

Good Advice, Amerikai vígjáték, 85 perc, 2001
Film Cafe, 19:10

Charlie Sheennek jól állnak a vicces filmek, de a lövősök is, bár ebben inkább félig nő lesz. Elmondom, hogyan.
#


Boszorkányvadászat

Season of the Witch, amerikai kalandfilm, 113 perc, 2011
RTL+, 19:55

A két kereszteslovag, Behman és Felson több száz embert kaszabolt le annak reményében, hogy így majd rákapnak a keresztény vallásra, ám hiába. Egy napon aztán eszükbe jut, hogy talán a „ne ölj” parancsolatot érdemes szó szerint venni, ezért visszavonulnak szülőföldjükre.
#


Szellemirtók

Ghostbusters, Amerikai vígjáték, 94 perc, 1984
Cinemax, 20:00

A nagyon képzett értékítéletemről annyit, hogy ezt a filmet, - bár gyermekkorom egyik sokat emlegetett sztármozija volt - azóta sem voltam hajlandó megnézni. Ki néz ekkora hülyeséget? - kérdeztem magamtól már 12 évesen, de azóta sem találtam meg rá a választ, igaz, nem is kerestem Indiána Dzsoni módjára.
#


Lássuk a Medvét!

Bad News Bears, amerikai vígjáték, 108 perc, 2005
Paramount Channel, 21:00

Néha bizony nem ártana szoftvert frissíteni a nagy amerikai forgatókönyv-generátorban. Ugyanakkor lehet, hogy bennem van a hiba, és a „lecsúszott lúzer sportoló elvállalja a béna gyermekcsapat edzését” jellegű történetek a zsigerzacskóval rendelkező élőlényeken kívül más érdeklődésére is igényt tarthatnak.
#


Idegölő

magyar vígjáték, 97 perc, 2006
Sony Movie Channel, 21:00

Kár szépíteni a dolgot: a Tibor vagyok, de hódítani akarok humorfaktora egy bányakatasztrófáéval vetekedett. Hasonló előzmények után ugyan kinek lettek volna illúziói ugyanazon rendező újabb vígjátékával kapcsolatban?
#


Z Világháború

World War Z, amerikai horror, 116 perc, 2013
Mozi+, 21:00

Gerry Lane (Brad Pitt) egykori ENSZ-alkalmazott családjával araszol a csúcsforgalomban. Hamarosan bizarr jelenségre lesz figyelmes: az emberek egymásnak támadnak, ám a halántékig feltépett orrlyukból arra következtet…
#


Veronika kettős élete

La double vie de Véronique, Francia–lengyel játékfilm, 1991
M5, 21:55

Egy boldognak látszó fiatal francia nő gyanakodni kezd, hogy hasonmását látta meg Krakkóban.
#


Airplane 2.

Airplane II: The Sequel, amerikai vígjáték, 81 perc, 1982
Duna TV, 21:55

Egy mai tizenévesre bizonyára a meglepetés erejével hatnának a 80-as évek nagy paródiafilmjei. Tudniillik a Bazi nagy filmmel és a Superheroval ellentétben a Top Secret! és a Csupasz Pisztoly poénokból, ún. vicces gegekből építkeztek. Nem is beszélve a legkorábbi klasszikusnak kikiáltott Airplane!-ről.
#D-Tox

D-Tox, Amerikai-német akció-thriller, 92 perc, 2002
aMC, 22:00

Sic transit gloria mundi - és ez a sokat emlegetett mondat szabad fordításban nem azt jelenti, hogy Glória betegen utazik a világbajnokságra, hanem azt, hogy nahát, Sylvester Stallone mekkora sztár volt, most meg tessék, ezt a filmjét ki sem hozták a magyar mozikban.
#


Péntek 13.

Friday the 13th, Amerikai horrorfilm, 95 perc, 1980
Sony Movie Channel, 23:05

A Péntek 13. sorozat az amerikaiak számára olyan, mint a mogyoróvaj vagy a baseball-kártya gyűjtés; életük részévé vált. Amerikában minden péntek tizenharmadika komoly gazdasági károkat okoz. Sok ember nem utazik, nem vásárol, sőt, dolgozni sem megy ezeken a napokon.
#


Az ügyfél

The Client, Amerikai krimi, 116 perc, 1994
SuperTV2, 23:25

Valahol az amerikai délen járunk, amelyről köztudott, hogy korrupt, cinikus és veszélyekkel teli.
#


Egy kosaras naplója

The Basketball Diaries, amerikai életrajzi dráma, 102 perc, 1995
Film Cafe, 01:10

Ez volt az a filmalkotás, mely után többé nem támadt ingerenciám féltéglával bedobni a képernyőt, ha Leonardo DiCaprio felbukkant a képernyőn. Mindehhez pedig csak annyi kellett, hogy emberünk egy lepukkant drogos bőrébe bújjon.
#


Fargo

Fargo, Amerikai thriller, 1996
Film Mánia, 01:25

Az amúgy sem szívjóságukról ismert Coen testvérek egyik legvéresebb munkája egy balfék üzletemberről szól, aki elraboltatja saját feleségét, hogy roppant gonosz apósából kihúzzon némi pénzt.
#


Sin City

Amerikai akciófilm, 124 perc, 2005
Paramount Channel, 02:00

A Sin City minden szempontból telitalálat; nem csak Frank Miller vizuális világa elevenedik meg a vásznon szinte tökéletes valójában, de történetszövése és elbeszélési módja is a klasszikus verzió mozgóképes ekvivalense, ami igencsak felüdítő élmény a sok elbaltázott képregény-adaptáció után.
#


Éjfélre kitisztul

A Midnight Clear, amerikai háborús kalandfilm, 1992, 104 perc
Cinemax, 02:25

Keith Gordon rendező 1996-ben vitte vászonra Kurt Vonnegut Éj anyánk című, a második világháború alatt játszódó regényét. 1992-ben egy kevésbé ismert, de remekül megírt háborúellenes könyvet - William Wharton, a világhírű Madárka szerzőjének művét - az Éjfélre kitisztult filmesítette meg.
#


google  twitter  tumblr  facebook